map-marker-icon Ηρώων Πολυτεχνείου 20-22, Πειραιάς phone-icon 210 4178373

Κοιλιοκήλη και Κοιλιοπλαστική

Η Κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση για άνδρες ή γυναίκες σε καλή φυσική κατάσταση, που εμφανίζουν τοπική εναπόθεση λίπους στην κοιλιά ή/και έντονη χαλάρωση του δέρματος, που δεν βελτιώνεται με δίαιτα ή γυμναστική.
Η κοιλιοπλαστική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις γυναίκες που μετά από εγκυμοσύνη, έχουν έντονη χαλάρωση των κοιλιακών μυών και του δέρματος και δεν μπορούν πια να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.
Η κοιλιοπλαστική μπορεί να ολοκληρώσει θεαματικά τα αποτελέσματα μετά από θεραπείες παχυσαρκίας. Η δίαιτα, η τοποθέτηση ενδο-γαστρικού μπαλονιού ή δακτυλίου σε παχύσαρκα άτομα οδηγεί σε μεγάλη απώλεια βάρους με έντονη χαλάρωση του δέρματος. Με την κοιλιοπλαστική ενισχύεται το μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα αλλά αφαιρείται και η περίσσεια του δέρματος ώστε να γίνει πραγματικά ορατό το αποτέλεσμα της θεραπείας απώλειας βάρους.
Σε περιπτώσεις με περιορισμένη χαλάρωση στο δέρμα γίνεται η μίνι κοιλιοπλαστική ενώ συχνά συνδυάζουμε την επέμβαση με λιποαναρρόφηση.

Χειρουργείο

Η γιατρός θα σχεδιάσει προεγχειρητικά την θέση της τομής καθώς και τις περιοχές που θα χρειαστούν λιποαναρρόφηση.
Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί 2 με 3 ώρες.

Η κοιλιοπλαστική γίνεται με μια τομή πάνω από το εφήβαιο και σε διαφορετική έκταση ανάλογα την ανάγκη αφαίρεσης δέρματος. Υπάρχει επίσης τομή γύρω από τον αφαλό που έτσι ελευθερώνεται από το χαλαρωμένο δέρμα.
Στην μικρή κοιλιοπλαστική, η τομή είναι σημαντικά μικρότερη και ο αφαλός δεν χρειάζεται να μετακινηθεί.

Στη συνέχεια, η χειρουργός διαχωρίζει το δέρμα από το κοιλιακό τοίχωμα μέχρι το ύψος των πλευρών και αποκαλύπτονται οι ορθοί κοιλιακοί μύες.
Οι μύες αυτοί ράβονται κατά μήκος και συσφίγγονται δημιουργώντας ένα πιο σφιχτό κοιλιακό τοίχωμα και πιο λεπτή μέση. Εάν υπάρχει διάσταση ή κήλη διορθώνονται ταυτόχρονα.
Το δέρμα τεντώνεται μετά προς τα κάτω και αφαιρείται η περίσσεια του. Μέσω ενός μικρού ανοίγματος στο δέρμα επανατοποθετείται ο αφαλός στην νέα του θέση και ράβεται. Στο τέλος ράβεται η οριζόντια τομή πάνω από το εφήβαιο.
Παροχετεύσεις (σωληνάκια) τοποθετούνται προσωρινά κάτω από το δέρμα για να αποφευχθεί το αιμάτωμα.

Οι επιπλοκές είναι η μόλυνση, το αιμάτωμα (συλλογή αίματος) και το σέρωμα (συλλογή ορρώδους υγρού) που αντιμετωπίζονται ανάλογα. Ο κίνδυνος θρομβώσεων ελαχιστοποιείται με την κινητοποίηση του ασθενούς όσο το δυνατόν συντομότερα μετά από το χειρουργείο.
Οι καπνιστές πρέπει να ενθαρρυνθούν να περιορίσουν το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και καθυστερεί την αποθεραπεία.

Η χειρουργός θα σας δώσει αναλυτικά οδηγίες για την μετεγχειρητική πορεία ώστε να αποφευχθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Τις πρώτες ημέρες αισθάνεστε επιφανειακά πόνο (τράβηγμα) στην κοιλιά σαν να έχετε χτυπήσει ή γυμναστεί υπερβολικά. Ο πόνος υποχωρεί με απλά παυσίπονα. Επίσης υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο υποχωρεί σταδιακά.
Η γιατρός θα σας συστήσει την χρήση μιας ειδικής ζώνης-κορσέ που θα περιορίσει την κινητικότητα της περιοχής, υποστηρίζοντας τον κορμό, θα επιταχύνει την μείωση του οιδήματος και την αποκατάσταση της κοιλιάς.
Η νοσηλεία στο νοσοκομείο μπορεί να είναι από μερικές ώρες έως 2 ημέρες, ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης. Η κινητοποίηση γίνεται μετά τις πρώτες 8 μετεγχειρητικές ώρες και χρειάζεται να περπατάτε το δυνατόν περισσότερο.

Μετά την επέμβαση, ο/η ασθενής έχει μια επίπεδη και σφιχτή κοιλιά. Οι ουλές είναι μόνιμες, αλλά εξασθενούν σιγά-σιγά με τον καιρό.

Η Κοιλιοπλαστική είτε μερική είτε πλήρης προσφέρει ένα τέλειο αποτέλεσμα σε ασθενείς με χαλάρωση των κοιλιακών μυών και περίσσεια δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια αν ο ασθενής ακολουθήσει μια σωστή διατροφή και άσκηση.

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι μία τεχνική που βοηθά στην απομάκρυνση ανεπιθύμητου λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει στους γλουτούς, στους μηρούς, στην περιφέρεια, στα γόνατα, στην κοιλιά, στο εφήβαιο, αλλά και στο σαγόνι (διπλοσάγονο).
Η κλασική μέθοδος της λιποαναρρόφησης έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια με νέες τεχνικές λεπτομέρειες, ειδικά εργαλεία και μηχανήματα και συχνά αποκαλείται λιπογλυπτικήγιατί το ανεπιθύμητο λίπος που αφαιρείται μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε περιοχές που χρειάζονται αύξηση του όγκου.
Η λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική δεν είναι υποκατάστατα της δίαιτας και της γυμναστικής. Αν όμως υπάρχουν στο σώμα περιοχές που δεν βελτιώνονται με τις προσπάθειες αδυνατίσματος, η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει μόνιμα το λίπος από τις «δύσκολες» περιοχές.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση

Οι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι ασθενείς που έχουν καλή υγεία και δεν είναι υπέρβαροι. Το δέρμα πρέπει να έχει καλή ελαστικότητα και το πρόβλημά τους να αφορά συγκεκριμένες περιοχές του σώματος με εντοπισμένο λίπος. Η ηλικία δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αν και μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς μπορεί να έχουν μειωμένη ελαστικότητα δέρματος και μπορεί να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως ένας νεότερος ασθενής. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να παρουσιάσει κινδύνους σε ασθενείς με διαβήτη, καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, κακή κυκλοφορία του αίματος, ή προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή που πρόκειται να γίνει η λιποαναρρόφηση.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, η γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας σας, θα μελετήσει τις περιοχές του σώματος που πάσχουν από αυξημένη συγκέντρωση λίπους καθώς και τη ποιότητα του δέρματος. Η χειρουργός θα σας εξηγήσει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας αλλά και αν χρειάζεται να γίνει συνδυασμός λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής ή ανόρθωσης μηρών. Η χρησιμοποίηση ειδικού ελαστικού κορσέ είναι απαραίτητη μετά την λιποαναρρόφηση και πριν από το χειρουργείο θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές μετρήσεις στο σώμα ώστε να παραγγελθεί ο κατάλληλος.

Αναισθησία

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη (ελαφριά νάρκωση) ή με γενική αναισθησία. Το περιβάλλον του χειρουργείου βρίσκεται σε ένα οργανωμένο νοσοκομείο. Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο εξαρτάται από την βαρύτητα της επέμβασης, την έκταση της λιποαναρρόφησης και από το αν έχει γίνει η επέμβαση με γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία και μέθη. Συνήθως, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα αλλά αν χρειαστεί μπορεί να παραμείνουν για μία μέρα στο νοσοκομείο.

Το χειρουργείο

Στις περιοχές του λίπους γίνεται έγχυση μείγματος φυσιολογικού ορού με ξυλοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό) και αδρεναλίνη(αγγειοσυσπαστική ουσία) με ειδική σύριγγα. Το μείγμα αυτό αναισθητοποιεί την περιοχή και ταυτόχρονα βοηθά την αναρρόφηση του λίπους χωρίς μεγάλη απώλεια αίματος. Μια πολλή μικρή τομή γίνεται στο δέρμα και ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται κάνουλα εισέρχεται από την τομή αυτή. Με παλινδρομικές κινήσεις της κάνουλας διασπώνται τα κύτταρα του λίπους και αναρροφούνται με αρνητική πίεση. Η αρνητική πίεση γίνεται με μια ειδική αντλία κενού αέρος ή με ειδική σύριγγα. Μικρές τομές γίνονται στην περιφέρεια κάθε περιοχής από την οποία αφαιρείται λίπος. Οι τομές αυτές γίνονται σε σημεία φυσικών πτυχών του σώματος που μπορούν εύκολα να καλυφθούν, κλείνουν με μικρά ράμματα και οι μικρές ουλές που αφήνουν εξαφανίζονται γρήγορα.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Η λιποαναρρόφηση είναι γενικά μια ασφαλής μέθοδος για ασθενείς που έχουν ένδειξη για αυτό το χειρουργείο. Η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 λίτρα, γιατί μαζί με το λίπος υπάρχει απώλεια υγρών και αίματος. Πολλές φορές είναι αναγκαίο να γίνουν διαδοχικές επεμβάσεις για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με μεσοδιάστημα από 6 μήνες έως ένα χρόνο και με αυτό τον τρόπο να αποφύγουμε δυσάρεστα συμβάματα. Μελανιές και οίδημα εμφανίζονται μετά από την λιποαναρρόφηση και είναι αναμενόμενο να διαρκέσουν από μία ως δύο εβδομάδες. Συλλογή αίματος ή ορού μπορεί σπανίως να παρουσιαστεί αν δεν χρησιμοποιείται ο ειδικός κορσές μετεγχειρητικά και τότε χρειάζεται παροχέτευση των υγρών με σύριγγα. Οι ουλές από την λιποαναρρόφηση είναι μικρές (1 εκατοστό) και τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία ώστε να μην φαίνονται. Παρόλα αυτά είναι πιθανόν να υπάρχουν ατέλειες στην επιφάνεια του δέρματος, να υπάρχει ασυμμετρία, μικρές λακουβίτσες ή χαλάρωση, ιδίως σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και να χρειαστεί μια συμπληρωματική διορθωτική επέμβαση. Μουδιάσματα, ελάττωση της ευαισθησίας και υπέρχρωση του δέρματος μπορεί σπάνια να συμβούν και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Μετά το χειρουργείο

Αμέσως μετά την λιποαναρρόφηση ο/η ασθενής φορά τον ειδικό ελαστικό κορσέ. Από τις μικρές τομές μπορεί να τρέχει λίγο αιματηρό υγρό τo πρώτo 24ωρo. Ελαφρύς πόνος ή τράβηγμα, όπως μετά από έντονη γυμναστική, εμφανίζονται την επόμενη μέρα του χειρουργείου και υποχωρούν με ελαφρά παυσίπονα. Η αντιβίωση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι επτά ημέρες μετά το χειρουργείο. Μετά την τέταρτη ημέρα μπορεί να βγάλετε τον κορσέ και να κάνετε ντους. Πρέπει όμως να συνεχίσετε να φοράτε κορσέ τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες με διαλείμματα για καθαριότητα. Οι μελανιές και τα οιδήματα υποχωρούν σταδιακά μέχρι την 3 εβδομάδα αν και μπορεί να υπάρχει πρήξιμο που να επιμείνει μέχρι και έξι εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται την 10 ημέρα. Έντονη αερόβια γυμναστική και βάρη μπορείτε να αρχίσετε ένα μήνα μετά το χειρουργείο.

Η νέα σας εμφάνιση

Θα δείτε άμεσα διαφορά στο σχήμα του σώματος σας μετά την λιποαναρρόφηση. Η βελτίωση του περιγράμματος του σώματος θα γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής μέχρι τους 3 μήνες. Αν έχετε ρεαλιστικούς στόχους θα μείνετε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα και θα μπορέσετε με μικρή προσοχή στην διατροφή και κανονική άσκηση να τα διατηρήσετε για πάντα.

Μειωτική Μαστών

Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας, που έχουν σχέση με το βάρος του στήθους τους: πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, πόνους στις ωμοπλάτες από τις τιράντες του στηθόδεσμου, πόνους στους μαστούς, καθώς και επίμονη δερματίτιδα κάτω από το στήθος που δεν θεραπεύεται.

Οι περισσότερες γυναίκες ενοχλούνται από το μεγάλο στήθος γιατί είναι αισθητικά ασύμμετρο με το υπόλοιπο σώμα τους και είναι πάντα δύσκολο μία γυναίκα με μεγαλομαστία να βρει ρούχα που να της κάνουν και να της ταιριάζουν.
Με τη μειωτική στήθους αυτά τα προβλήματα εξαφανίζονται.

Χειρουργείο

Η γιατρός θα σχεδιάσει με προσοχή την νέα θέση της θηλής και το τμήμα του μαστού που θα αφαιρεθεί.Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 2-4 ώρες.Η ασθενής μπορεί να παραμείνει το πρώτο βράδυ στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Ο πόνος είναι ελαφρύς σαν αίσθημα τραβήγματος ή γρατζουνιάς.

Οι τομές γίνονται γύρω από τη θηλή, κάθετα κάτω από αυτήν, καθώς και στην πτυχή μεταξύ μαστού και θωρακικού τοιχώματος. Η παραπάνω εικόνα υποδεικνύει την περιοχή του δέρματος, του μαζικού αδένα και του λίπους που πρόκειται να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια αυτού του χειρουργείου, καθώς και τη νέα θέση στην οποία θα τοποθετηθεί η θηλή.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, το δέρμα και τμήμα μαζικού αδένα και λίπους αφαιρούνται και το στήθος επαναδιαμορφώνεται, ώστε να γίνει μικρότερο και πιο σφριγηλό.

Περιοχές του δέρματος που πριν το χειρουργείο εντοπίζονταν πάνω από τη θηλή, μετατοπίζονται κάτω από αυτήν και με τη βοήθεια ραμμάτων επιτυγχάνεται το νέο σχήμα του στήθους. Οι ραγάδες που συνήθως υπάρχουν στο δέρμα πάνω από την θηλή εξαφανίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Οι ουλές που δημιουργούνται γύρω από τη θηλή, κάτω από αυτή και στην πτυχή κάτω από το στήθος είναι κόκκινες αρχικά αλλά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου ενώ καλύπτονται πλήρως από τα εσώρουχα και το μαγιώ.

Πιθανές επιπλοκές είναι το αιμάτωμα, η νέκρωση του λίπους, μόλυνση των τομών και άλλα προβλήματα επούλωσης που συνήθως έχουν συσχέτιση με το αν η ασθενής καπνίζει. Μετά από μία εβδομάδα η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της.

Η γιατρός θα σας δώσει εκτενείς πληροφορίες για την επέμβαση και οδηγίες για μια επιτυχή έκβαση κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει μειωτική μαστών ομολογούν όλες την τεράστια βελτίωση που έχουν στην ζωή τους και μετανιώνουν «που δεν το έκαναν νωρίτερα»
Οι πόνοι της πλάτης και του αυχένα εξαφανίζονται, το σώμα είναι στητό και δεν ντρέπονται για το στήθος τους ενώ έχουν πλέον μεγάλη επιλογή στο ντύσιμό τους και μπορούν ελεύθερα να αθληθούν και να χορέψουν.
Οι μετεγχειρητικές ουλές σπάνια αποτελούν πρόβλημα για την πλειονότητα των ασθενών καθώς σταδιακά κι αυτές εξαφανίζονται.

Αυξητική Μαστών

Το πλούσιο ντεκολτέ είναι από την αρχαιότητα σύμβολο θηλυκότητας και γονιμότητας. Η μεταβατική περίοδος της εφηβείας μένει αξέχαστη στα κοριτσάκια που παρακολουθούν το στήθος τους να παίρνει σχήμα, να μεγαλώνει και να μεταμορφώνονται σε γυναίκες.

Διάφοροι κληρονομικοί και ορμονικοί παράγοντες επηρεάζουν όμως την ανάπτυξη των μαστών. Μετά την ηλικία των 18-20 ετών το μέγεθος του στήθους δεν αλλάζει.

Στις περιπτώσεις που η ανάπτυξη των μαστών δεν είναι επαρκής και υπάρχει απλασία ή υποπλασία ή και ασυμμετρία του μαζικού αδένα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι σημαντικές. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα μετά από εγκυμοσύνη ή απώλεια βάρους όταν οι μαστοί της χάσουν τον αρχικό τους όγκο-μέγεθος.

Η αύξηση του μεγέθους των μαστών είναι μια χειρουργική επέμβαση που βελτιώνει το μέγεθος και το σχήμα των μαστών.

Η χειρουργική μεγέθυνση του στήθους επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών προθέσεων. Οι προθέσεις μπορεί να τοποθετηθούν πίσω από τους μαστούς και να αυξήσουν την περιφέρεια του στήθους (cup size) από ένα έως τέσσερα νούμερα ή απλώς να γεμίσουν έναν συρρικνωμένο μαστό, πετυχαίνοντας το προηγούμενο μέγεθος του στήθους. Το μέγεθος της πρόθεσης που θα χρησιμοποιηθεί, καθορίζεται από τις προσωπικές επιθυμίες της ασθενούς και τις φυσικές της αναλογίες, με ειδικές μετρήσεις που θα κάνει η γιατρός προεγχειρητικά.

Οι προθέσεις αποτελούνται από εξωτερικό περίβλημα σιλικόνης και εμπεριέχουν είτε φυσιολογικό ορό είτε gel συνεκτικής σιλικόνης.

Μακροχρόνιες έρευνες δεν παρουσίασαν καμία συσχέτιση της εμφάνισης καρκίνου μαστού ή άλλων παθήσεων με την τοποθέτηση προθέσεων σιλικόνης.

Οι προθέσεις φυσιολογικού ορού έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να σπάσει η μεμβράνη σιλικόνης με αποτέλεσμα να χυθεί ο ορός στους ιστούς και να «αδειάσει» το στήθος αιφνίδια.

Αντιθέτως, οι προθέσεις σιλικόνης της νέας γενιάς περιέχουν ειδικά πολυμερισμένη «συνεκτική» (cohesive) σιλικόνηπου κάνει την υφή τους εξαιρετικά μαλακή και ελαστική ενώ δεν υπάρχει πιθανότητα διαφυγής σιλικόνης στους ιστούς ακόμα και μετά από τραυματισμό ή ρήξη του περιβλήματος.

Ο έλεγχος του μαζικού αδένα είναι εφικτός τόσο με υπέρηχο όσο και με μαστογραφία γιατί η πρόθεση δεν περιορίζει τα ακτινολογικά ευρήματα.

Η τομή που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των προθεμάτων γίνεται είτε στην υπομάστιο πτυχή (την περιοχή που ακουμπά ο μαστός στον θώρακα), είτε στην περίμετρο της θηλής. Από αυτές τις δύο τομές μπορούν να τοποθετηθούν όλων των ειδών οι προθέσεις σιλικόνης.

Υπάρχουν άλλες δύο τομές που χρησιμοποιούνται, η τομή στην μασχάλη και η τομή στον αφαλό. Από τις τομές αυτές μπαίνουν μόνο προθέσεις φυσιολογικού ορού, και έχουν συγκεκριμένες και περιορισμένες ενδείξεις σε κάποιες ασθενείς.

Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Η ασθενής παραμένει μετά το χειρουργείο για 2-3 ώρες ξαπλωμένη και μετά κινητοποιείται. Συνήθως χρειάζεται μία μέρα παραμονή στο νοσοκομείο αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φύγει το ίδιο βράδυ.

Μέσα από την αρχική τομή θα γίνει η αποκόλληση πίσω από την περιοχή του μαστού όπου θα δημιουργηθεί μια «θήκη» μέσα στην οποία θα τοποθετηθεί η πρόθεση της σιλικόνης.

Η θήκη αυτή μπορεί να δημιουργηθεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την ανατομία και τις ανάγκες της ασθενούς είτε κάτω από τον μαζικό αδένα (submammary),είτε κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ (submuscular) είτε κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού μυός (subfascial).

Η επιλογή της θήκης γίνεται πάντα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ασθενούς και παρουσιάζει κάποια υπέρ και κάποια κατά.

Σε πολύ αδύνατες γυναίκες είναι προτιμότερη η υπομυική θήκη.

Το ένθεμα καλύπτεται έτσι στον άνω πόλο του με τον μείζονα θωρακικό μυ δίνοντας ένα γεμάτο σχήμα και μια ομοιόμορφη μετάβαση από τον θώρακα στο μαστό (cleavage).

Η τοποθέτηση της πρόθεσης υποαδενικά έχει το πλεονέκτημα ότι «γεμίζει» καλύτερα ένα άδειο μαστό. Χρειάζεται όμως να υπάρχει αρκετό υποδόριο λίπος για να μην γίνεται ορατή η πρόθεση στον άνω πόλο του μαστού και στο ντεκολτέ.

Η υποπεριτονιακή θήκη είναι μια πολύ πρόσφατη μέθοδος της τεχνικής αύξησης του μαστού και παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε ασθενείς με ιδιαίτερη ενασχόληση με την γυμναστική. Η πρόθεση της σιλικόνης καλύπτεται επαρκώς κάτω από την περιτονία του μυός ακόμα και σε ασθενείς με αδύνατο σώμα. Η μέθοδος αυτή τείνει να αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό της προηγούμενες μεθόδους.

Αφού τοποθετηθεί η πρόθεση γίνεται η συρραφή του δέρματος και τοποθετούνται ειδικά τσιρότα. Ένα ειδικό αθλητικού τύπου σουτιέν χρησιμοποιείται για το άμεσο χρονικό διάστημα μετεγχειρητικά.

Οι πρώτες 48 ώρες είναι οι δυσκολότερες για την ασθενή που νιώθει ελαφριά αδυναμία και τράβηγμα –τάση στην περιοχή των μαστών χωρίς όμως ιδιαίτερο πόνο.

Οι κινήσεις των χεριών πρέπει να είναι προσεκτικές, να μην σηκώνει βάρη και να μην οδηγήσει.

Μετά την τρίτη-τέταρτη μέρα οι όποιες ενοχλήσεις υποχωρούν και μετά την εβδομάδα μπορεί να επανέλθει σταδιακά στις δραστηριότητές της.

Ελαφρές μελανιές μπορεί να υπάρχουν αρχικά και να απορροφηθούν σταδιακά τις πρώτες 10-20 ημέρες ενώ το πρήξιμο στο στήθος υποχωρεί μετά από 1-1,5 μήνα.

Οι τομές βελτιώνονται συνεχώς και καθίστανται ελάχιστα ορατές με την πάροδο του χρόνου.

Οι περισσότερες ασθενείς είναι σε θέση να θηλάσουν μετά την μεγέθυνση στήθους.

Μέχρι σήμερα πάνω από 5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποβληθεί σε μεγέθυνση στήθους και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι πολύ ευχαριστημένες από το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η αυξητική μαστών συνδυάζεται με ανόρθωση μαστώνκοιλιοπλαστική μετά από εγκυμοσύνη (mommy makeover) και λιποαναρρόφηση.

Η αύξηση του στήθους με μεταφορά αυτόλογου λίπους είναι μία εναλλακτική προσέγγιση που υπόκειται ακόμα σε έλεγχο

Ανόρθωση Μαστών

Το σφριγηλό και στητό στήθος αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας και ελκύει τα βλέμματα πάνω του, χαρίζοντας αυτοπεποίθηση σε κάθε γυναίκα. Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και οι αυξομειώσεις του βάρους επηρεάζουν δυστυχώς την εικόνα του στήθους.  Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, οι μαστοί χάνουν την σφριγηλότητά τους και «πέφτουν».

Η μαστοπηξία είναι η επέμβαση που ξαναδίνει το σχήμα του μαστού, ανορθώνει το στήθος και την θηλή στην επιθυμητή θέση του στον θώρακα και ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει το μέγεθος μιας μεγάλης θηλαίας άλω.Αν το στήθος έχει χάσει τον όγκο του (έχει «αδειάσει» μετά από εγκυμοσύνη ή δίαιτα) ή η γυναίκα επιθυμεί ένα μεγαλύτερο στήθος, τότε η ανόρθωση του στήθους συνδυάζεται με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης και έτσι αυξάνεται και το μέγεθος και το σφρίγος των μαστών.

Χειρουργείο

Η γιατρός θα σχεδιάσει την νέα θέση της θηλής και τα σημεία του δέρματος που θα αφαιρεθούν.Η ανόρθωση των μαστών γίνεται με γενική αναισθησία στην πλειονότητα των περιστατικών και σπάνια μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία όταν η διόρθωση είναι περιορισμένης έκτασης. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 2-3 ώρες και η ασθενής μπορεί να παραμείνει μία νύχτα στο νοσοκομείο.

Οι τομές γίνονται γύρω από την θηλαία άλω και κάθετα από την άλω προς την υπομάστια γραμμή ενώ σπάνια χρειάζεται και μια οριζόντια μικρή τομή. Από τις τομές αυτές θα αφαιρεθεί το δέρμα που περισσεύει από την χαλάρωση και θα μετακινηθεί η θηλή με την άλω πιο ψηλά.

Στην περίπτωση που χρειάζεται να τοποθετηθεί ένθεμα σιλικόνης ακολουθείται ανάλογη τεχνική (αυξητική στήθους).Σε ασθενείς που η χαλάρωση των μαστών είναι μικρή, η πτώση  μπορεί να διορθωθεί με μία μόνο τομή  γύρω από την θηλαία άλω και δεν χρειάζεται να γίνει κάθετη τομή.

Η γιατρός θα σας συμβουλεύσει ποια μέθοδος και ποια τεχνική είναι η καταλληλότερη για εσάς έτσι ώστε να επιτύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μετά το χειρουργείο οι μαστοί είναι πρησμένοι ελαφρώς και  υπάρχουν λίγες εκχυμώσεις που υποχωρούν μέσα σε μια εβδομάδα. Δεν υπάρχει πόνος αλλά ένα αίσθημα βάρους και «τραβήγματος» στον θώρακα που αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα. Ένας ειδικός αθλητικός στηθόδεσμος τοποθετείται αμέσως μετά το χειρουργείο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί  για ένα μήνα διαρκώς.
Ο σχηματισμός αιματώματος και η φλεγμονή είναι σπάνιες επιπλοκές καθώς και η υπερτροφία  των ουλών. Οι μετεγχειρητικές ουλές είναι έντονα κόκκινες αρχικά, αλλά σταδιακά βελτιώνονται μέχρι που αποκτούν το χρώμα του δέρματος και σίγουρα δεν γίνονται αντιληπτές γιατί καλύπτονται από τα εσώρουχα ή το μαγιό.

Η γιατρός θα σας δώσει εκτενείς οδηγίες για την μετεγχειρητική αγωγή έτσι ώστε να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Μεταμόσχευση Μαλλιών

Εμφύτευση μαλλιών. Η απώλεια μαλλιών είναι ένα συχνό πρόβλημα στους άντρες , το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και να παρουσιάσει αργή ή γρήγορη επιδείνωση μέχρι την εγκατάσταση της τελικής αλωπεκίας (φαλάκρας).
Τα αίτια είναι ένας συνδυασμός από ορμονικές αλλαγές , κληρονομικότητα και γήρανση. Σε όσο νεαρότερη ηλικία ξεκινήσει η σταδιακή απώλεια των μαλλιών τόσο πιο σοβαρή θα είναι σε έκταση και η περιοχή της φαλάκρας.

Εμφύτευση μαλλιών μπορεί να γίνει επίσης μετά από τραυματισμό ή από έγκαυμα που έχει αφήσει ουλή στο τριχωτό.

Όλες οι τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιώνχρησιμοποιούν τρίχες από το υπάρχον τριχωτόμε τον δυνατό καλύτερο τρόπο. Οι περιοχές στο πίσω και πλάγιο μέρος του κεφαλιού πρέπει να έχουν υγιή μαλλιά και καλή πυκνότητα τριχών, τέτοια που να μπορεί να γίνει λήψη ικανοποιητικού αριθμού μοσχευμάτων.
Σε περιπτώσεις ασθενών με λίγες ή πολύ λεπτές τρίχες και μεγάλη επιφάνεια αλωπεκίας δεν είναι δυνατή η μεταμόσχευση μαλλιών.
Η επέμβαση συνήθως δεν ολοκληρώνεται σε ένα στάδιο αλλά χρειάζεται δεύτερη επέμβαση ή και κάποιες διορθωτικές μικροεπεμβάσεις.
Η λήψη των μοσχευμάτων γίνεται με διάφορες τεχνικές και ανάλογα με τον αριθμό των μοσχευμάτων που χρειαζόμαστε για την κάλυψη της άτριχης περιοχής.
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία.
Πρώτα αναισθητοποιείται η περιοχή της δότριας επιφάνειας στην πίσω μεριά του κεφαλιού και λαμβάνονται τα μοσχεύματα είτε ένα ένα, είτε σαν τμήμα ενιαίο του δέρματος.
Στην συνέχεια, αναισθητοποιείται η περιοχή που θα τοποθετηθούν οι τρίχες και ανοίγουμε μικρές οπές για να τοποθετειθούν τα μοσχεύματα.
Τα μοσχεύματα τοποθετούνται ένα ένα στην γραμμή τριχοφυΐας για να δώσουν την φυσική εικόνα των μαλλιών και 2-3 μαζί προς τα πίσω για πύκνωση, με την κατάλληλη φορά για πιο φυσικό αποτέλεσμα.
Υπάρχει μετεγχειρητικά οίδημα στην περιοχή του μετώπου για 2-3 μέρες ενώ τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες.
Τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης γίνονται ορατά μετά από 2 μήνες όπου αρχίζουν οι τρίχες να βγαίνουν από το δέρμα και να μεγαλώνουν. Ένα μικρό μόνο ποσοστό των μοσχευμάτων χάνεται..
Οι νέες τρίχες είναι της ίδιας ποιότητας και χρώματος με τις υπόλοιπες τρίχες.
Εάν οι περιοχές που πρέπει να καλυφθούν είναι μεγάλες χρειάζεται και δεύτερη επέμβαση μετά από τουλάχιστον 9 μήνες για να βελτιωθεί το αποτέλεσμα.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια επέμβαση χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.
Τα αποτελέσματα της βελτιώνουν τη εμφάνιση του άντρα, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του και είναι εφ όρου ζωής.

Ωτοπλαστική 

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται στα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα) για να βελτιώσει το σχήμα τους και να τα φέρει σε σωστή θέση κοντά στο κεφάλι.
Υποψήφιοι ασθενείς για ωτοπλαστική
Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω. Τα αυτιά έχουν ήδη σχηματιστεί στην ηλικία των τεσσάρων ετών και όσο νωρίτερα γίνει το χειρουργείο, τόσο λιγότερη ψυχολογική επιβάρυνση έχει το παιδί από τα πειράγματα των συμμαθητών του στο σχολείο.

Αναισθησία

Σε παιδία μικρής ηλικίας, η ωτοπλαστική είναι καλό να γίνεται με γενική αναισθησία στο χειρουργείο.
Σε μεγαλύτερα παιδιά, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη (το παιδί είναι ξύπνιο αλλά χαλαρό).
Σε ενήλικες, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία μόνο.

Το χειρουργείο

Η ωτοπλαστική διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες εκτός αν απαιτούνται πιο πολύπλοκες τεχνικές.
Η χειρουργός θα ανοίξει μια τομή στην πίσω επιφάνεια του αυτιού και θα χαράξει τον χόνδρο του αυτιού για να του δώσει το επιθυμητό σχήμα. Μόνιμα ράμματα μπαίνουν στον χόνδρο για να διατηρήσουν το καινούργιο σχήμα του αυτιού. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να αφαιρεθεί τμήμα του χόνδρου για να επιτευχθεί το σωστό σχήμα και μέγεθος. Η τομή κλείνει με απορροφήσιμα ράμματα και το σημάδι της ουλής είναι καλά κρυμμένο πίσω από το αυτί ενώ με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζεται.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Η ωτοπλαστική είναι μια ασφαλής μέθοδος για την διόρθωση των αυτιών.
Πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί αιμάτωμα και να χρειαστεί παροχέτευση. Η φλεγμονή είναι μια άλλη επιπλοκή που μπορεί να θεραπευθεί με αντιβίωση.

Μετά το χειρουργείο

Μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν μια μέρα στο νοσοκομείο.
Οι ενήλικες μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι, αλλά πρέπει να αποφεύγουν οικιακές εργασίες ή να σκύψουν τις πρώτες 2 ημέρες.
Τα αυτιά καλύπτονται με γάζες και μια ειδική ελαστική κορδέλα την πρώτη εβδομάδα.
Υπάρχει ελαφρύς πόνος ο οποίος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.
Αθλητισμός και γυμναστική μπορεί να αρχίσουν μετά τις 2 εβδομάδες. Η ελαστική κορδέλα είναι απαραίτητη κατά τις ώρες του ύπνου για προστασία, μέχρι και ένα μήνα μετά το χειρουργείο. Ελαφρό πρήξιμο του αυτιού υποχωρεί μετά τις 3 εβδομάδες και συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και τις 6- 8 εβδομάδες.

Άλλα προβλήματα των αυτιών

Εκτός από τα πεταχτά αυτιά, πολλά προβλήματα των αυτιών διορθώνονται με τις ανάλογες τεχνικές.
Επίπεδα αυτιά, χωρίς σχηματισμένη έλικα, ή αυτιά γυρισμένα προς τα κάτω ή άλλες συγγενείς ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά. Ειδικές χειρουργικές τεχνικές γίνονται σε παιδιά που εμφανίζουν ανωτία ( συγγενής έλλειψη του πτερυγίου του ωτός) και χρειάζεται να δημιουργηθεί τμήμα ή όλο το αυτί. Το ίδιο ισχύει και σε ασθενείς που έχουν τραυματιστεί και χάσει τμήμα ή όλο το αυτί τους.
Μεγάλοι ή τραβηγμένοι λοβοί αυτιών, λοβοί σχισμένοι από σκουλαρίκια μπορεί να διορθωθούν στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα.
Η χειρουργός θα μπορέσει να σας δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για την κάθε περίπτωση και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Η τελική εμφάνιση

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής και πολλοί παραδέχονται ότι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με την νέα τους εμφάνιση και συχνά επιλέγουν καινούργιο κούρεμα ή στιλ μαλλιών. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, ακόμα και για τα παιδάκια 4-5 ετών.

Ανόρθωση Προσώπου & Λαιμού

Καθώς τα χρόνια περνούν, η έκθεση στον ήλιο, το άγχος της καθημερινότητας, οι αυξομειώσεις του βάρους σώματος και οι κακές συνήθειες επηρεάζουν την εμφάνιση του προσώπου. Βαθιές ρυτίδες εμφανίζονται δεξιά και αριστερά από το στόμα, το περίγραμμα του προσώπου χαλαρώνει και το δέρμα του λαιμού  κρεμάει.
Η ρυτιδοπλαστική ή ανόρθωση προσώπου(facelift) είναι το χειρουργείο που στοχεύει στην διόρθωση αυτών των αλλοιώσεων και στην βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου και του λαιμού.
Το facelift  είναι μια επέμβαση που μπορεί να συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική, με ανόρθωση φρυδιών ή τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης στα ζυγωματικά και/ή το πιγούνι.
Η επέμβαση είναι αυστηρά εξατομικευμένη και στοχεύει στην βελτίωση των συγκεκριμένων προβλημάτων κάθε ατόμου.
Facelift μπορεί να κάνει κάθε άντρας ή γυναίκα που παρατηρεί αυτή τη χαλάρωση στο περίγραμμα του προσώπου, είναι πάνω από σαράντα ετών και θέλει να φανεί πιο φρέσκο το πρόσωπό του/της.
Η επέμβαση δυστυχώς δεν μπορεί να φέρει πίσω την νιότη ή να αλλάξει την όψη του ασθενούς αλλά μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του με την βελτίωση της εμφάνισης του.
Η γιατρός θα σας εξετάσει και θα σας προτείνει την καλύτερη προσέγγιση στο πρόβλημά σας καθώς και αν χρειάζεται να γίνουν συνδυαστικά και κάποιες άλλες παρεμβάσεις.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην  επούλωση του δέρματος και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διακοπεί δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση καθώς και 2 εβδομάδες μετά.
Καλό θα είναι να διακοπεί η αντιπηκτική αγωγή και η ασπιρίνη μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο καθώς και η βιταμίνη Ε.
Καλό θα είναι να βάψετε τα μαλλιά σας πριν από την επέμβαση και να μην τα κόψετε κοντά.

Αναισθησία

Η ρυτιδοπλαστική / facelift είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη ή με γενική αναισθησία.

Το χειρουργείο

Οι τομές ξεκινούν συνήθως από τα μαλλιά των κροτάφων, περνούν μπροστά και γύρω από το αυτί και καταλήγουν στα μαλλιά πίσω από το αυτί. Μέσω αυτών των τομών ανασηκώνεται το δέρμα από τις παρειές και το λαιμό και γίνεται η διόρθωση των υποκείμενων ιστών, λίπους και μυών που έχουν χαλαρώσει. Το δέρμα επαναφέρεται και κόβεται ότι περισσεύει χωρίς να δημιουργείται τάση στις τομές.
Φωτογραφία 1: οι τομές και η περιοχή του δέρματος που ανασηκώνεται
Φωτογραφία 2: οι μύες διαχωρίζονται και ανορθώνονται με ράμματα
Φωτογραφία 3: το δέρμα τραβιέται πάνω αφαιρείται ότι περισσεύει και ράβεται
Φωτογραφία 4: η ουλή μέσα στα μαλλιά και μπροστά από το αυτί
Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς μπορεί να χρησιμοποιηθούν μικρότερες τομές για να διορθωθεί μόνο η χαλάρωση του λαιμού ή του μέσου προσώπου.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές το MACS-Lift που λέγεται και mini-lift.
Το χειρουργείο αυτό γίνεται με τομές μικρότερες, μπροστά από το αυτί, μέσα από τις οποίες μπαίνουν ειδικά ράμματα για την ανόρθωση των μυών  του λαιμού και των παρειών. Το mini-lift απευθύνεται σε νεότερες γυναίκες με περιορισμένη χαλάρωση στο λαιμό.

Μετά το χειρουργείο

Δεν υπάρχει αίσθημα πόνου αλλά περισσότερο αίσθημα τραβήγματος ενώ υπάρχει έντονο μούδιασμα στο δέρμα που υποχωρεί σε μερικές μέρες ή μήνες.
Το πρόσωπο φαίνεται πρησμένο και υπάρχουν μελανιές που θα υποχωρήσουν σταδιακά. Ένας ειδικός επίδεσμος μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από το πρόσωπο και το λαιμό για να περιοριστεί το οίδημα. Τα ράμματα αφαιρούνται σταδιακά από την 6η μέρα και μετά.

Επιπλοκές

Όλα τα χειρουργεία μπορεί να έχουν επιπλοκές και οι ασθενείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουν.
Πιθανές μετεγχειρητικές  επιπλοκές είναι το αιμάτωμα, η φλεγμονή, ο τραυματισμός κάποιου νεύρου που κινεί τους μυς του προσώπου προκαλώντας προσωρινά  πάρεση, η νέκρωση τμήματος του δέρματος ( συνήθως σε καπνιστές) και οι υπερτροφικές ουλές ή τα χηλοειδή στις περιοχές των τομών.
Ελάττωση της αισθητικότητας είναι ένα συνηθισμένο συμβάν που μπορεί να βελτιωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Επιστρέφοντας στο φυσιολογικό

Το έντονο οίδημα και οι μελανιές θα εμφανίζουν σταδιακή βελτίωση τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το facelift. Το δέρμα θα είναι στεγνό και μουδιασμένο και θα χρειάζεται περιποίηση με ενυδατικές κρέμες.
Την τρίτη εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε την εργασία σας με το κατάλληλο μακιγιάζ ή χτένισμα.
Οι άνδρες θα χρειαστεί να ξυρίζονται προσεκτικά και πίσω από την περιοχή των αυτιών σε περιπτώσεις διόρθωσης μεγάλης χαλάρωσης λαιμού.
Οι ουλές είναι συνήθως καλά κρυμμένες μέσα στα μαλλιά και μπροστά από τα αυτιά και σταδιακά βελτιώνονται περισσότερο μέχρι που εξαφανίζονται.

Βλεφαροπλαστική

Τα μάτια μας είναι το πιο εκφραστικό σημείο του προσώπου μας.

Η χαλάρωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο κάνει τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και βαριά, ενώ οι σακούλες κάτω από τα μάτια δείχνουν ένα πρόσωπο πιο γερασμένο. Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει αυτές τις ατέλειες, βελτιώνοντας την εμφάνιση και χαρίζοντας μια νεανική και ξεκούραστη όψη σε όλο το πρόσωπο.

Υποψήφιοι ασθενείς για βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται για την αφαίρεση της χαλάρωσης του δέρματος και την μείωση του λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τα μάτια. Οι πλαϊνές ρυτίδες του ματιού δεν μπορούν να βελτιωθούν με την βλεφαροπλαστική και η γιατρός σας μπορεί να προτείνει συμπληρωματική θεραπεία με Botox, χημικό peeling ή Laser αν το χρειάζεστε.
Η επέμβαση απευθύνεται σε άνδρες ή γυναίκες που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι 35 ετών και άνω.
Πολλές φορές όμως, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η βλεφαροπλαστικήμπορεί να γίνει και σε νεαρότερα άτομα όταν η χαλάρωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο δημιουργεί πρόβλημα στην όραση καθώς το δέρμα βαραίνει ως τις βλεφαρίδες και εμποδίζει το άνοιγμα του ματιού ή όταν το σακούλιασμα στο κάτω βλέφαρο επιβαρύνεται από πρωινά οιδήματα και περιορίζει την οφθαλμική σχισμή και την όραση.
Κάποια παθολογικά προβλήματα υγείας μπορεί να δυσχεράνουν την έκβαση της επέμβασης. Ο υποθυρεοειδισμός και η νόσος του Graves, η ξηροφθαλμία, η υπέρταση, προβλήματα του κυκλοφορικού και καρδιαγγειακού συστήματος ή ο διαβήτης αποτελούν σχετικές αντενδείξεις για την επέμβαση. Αν έχετε ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ή γλαύκωμα πρέπει να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο στον οφθαλμίατρο σας πριν την επέμβαση.
Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει και στα τέσσερα βλέφαρα (άνω και κάτω βλέφαρα στα δύο μάτια) αλλά μπορεί να γίνει και μεμονωμένα στα βλέφαρα που έχετε το πρόβλημα (μόνο στα κάτω ή μόνο στα άνω βλέφαρα).
Συχνά η βλεφαροπλαστική συνδυάζεται με facelift ή ανόρθωση των φρυδιών.

Η γιατρός θα εκτιμήσει τις ανάγκες του προσώπου σας και θα σας καθοδηγήσει στο ιδανικότερο για σας αποτέλεσμα.

Αναισθησία

Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει συνδυασμός επεμβάσεων, η γιατρός μπορεί να σας προτείνει γενική αναισθησία.

Το χειρουργείο

Η βλεφαροπλαστική διαρκεί 1 έως 3 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα του-της ασθενούς.
Οι τομές γίνονται στην φυσική πτυχή του άνω βλεφάρου και κάτω από τις βλεφαρίδες στο κάτω βλέφαρο, με μια μικρή προέκταση προς τις έξω γωνίες των ματιών.
Από αυτές τις τομές, η χειρουργός σας θα αφαιρέσει την περίσσεια του λίπους και θα διορθώσει την χαλάρωση των μυών και του δέρματος.
Το δέρμα κλείνει με λεπτά ράμματα.

Σε ασθενείς που δεν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος αλλά μόνο πρήξιμο στο κάτω βλέφαρο από την περίσσεια του λίπους, η επέμβαση γίνεται με μία τομή στην εσωτερική επιφάνεια του κάτω βλεφάρου (στον βλεφαρικό επιπεφυκότα) και αφαιρείται το πλεονάζον λίπος. Η επέμβαση αυτή δεν αφήνει καθόλου σημάδια και η τομή επουλώνεται σε 2 ημέρες.

Μετεγχειρητικά

Τα βλέφαρα είναι έντονα πρησμένα την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο. Δεν υπάρχει πόνος αλλά μια μικρή ενόχληση η οποία υποχωρεί με κοινά παυσίπονα την πρώτη και δεύτερη ημέρα μετά την επέμβαση. Τα ράμματα αφαιρούνται την 5η ημέρα μετά το χειρουργείο.
Επτά ημέρες μετά το χειρουργείο, οι τομές είναι ελαφρά κόκκινες αλλά η ασθενής μπορεί να βάφεται κανονικά. Το πρήξιμο των βλεφάρων και οι εκχυμώσεις (μελανιές) είναι έντονες την πρώτη και δεύτερη ημέρα του χειρουργείου αλλά σταδιακά υποχωρούν σε μία εβδομάδα έως 10 ημέρες.
Στο χρονικό διάστημα της αποθεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου και καλό είναι να αποφεύγεται η σωματική άσκηση για 15 ημέρες.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν επιπλοκές.
Ακολουθώντας πιστά της οδηγίες που θα σας δώσει η Δρ. Τζιβαρίδου τόσο προεγχειρητικά, όσο και μετεγχειρητικά ελαττώνετε στο ελάχιστο τις πιθανότητες επιπλοκής.
Πιθανό προβλήματα είναι η διπλωπία (να βλέπουμε τα αντικείμενα διπλά) ή η θόλωση της όρασης, που βελτιώνονται σε μερικές ημέρες.
Μερικές φορές παρουσιάζεται ελαφρά ασυμμετρία στην επούλωση των τομών αλλά και στο οίδημα των δύο ματιών που σταδιακά βελτιώνεται.
Μικρές σμηγματογόνες κύστεις μπορεί να δημιουργηθούν επάνω στις τομές και η γιατρός σας θα τις αφαιρέσει με μια λεπτή βελόνα.

Σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί εκτρόπιο (οι βλεφαρίδες να γυρίζουν προς τα έξω) και να χρειαστεί διορθωτική επέμβαση.

Η νέα εμφάνιση

Η σταδιακή βελτίωση της εμφάνισης μπορεί να διαρκέσει 3-6 μήνες, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως οι τομές.
Το πρόσωπό σας όμως θα δείξει άμεσα νεανικότερο, ξεκούραστο και φρέσκο και το αποτέλεσμα αυτό θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση